Skrivnosti zelenega čaja

Zgodovina

Zeleni čaj in njegova zdravilna moč segata že več kot 4000 let nazaj. Ena izmed legend pravi, da naj bi ga po pomoti izumil kitajski cesar Shen Nung (zelo znan znanstvenik in zdravilec tistega časa). Nekega poletnega vročega dne se je sproščal na svojem vrtu in kar naenkrat mu je vetrič ponesel list bližnjega grma v skodelico zavrele vode. Ta grm je bil čajevec. Zapeljivi vonj zvarka ga je premamil in v zaslugo cesarju se je rodila nova zdravilna pijača.

Mitov in legend je kar nekaj – skoraj toliko kolikor je držav na Vzhodu, ki so znane po pridelovanju zelenega čaja (Šri Lanka, Indija, Japonska, Indonezija, Tanzanija, Malezija…).

Za nas je najpomembnejše leto 1610, takrat so NIZOZEMCI ta ZELENI ZAKLAD pripeljali v Evropo.

CAMELLIA SINENSIS - ČAJEVEC

Čajevec je zimzelena grmičasta rastlina, ki (zaradi obrezovanja) ne presega višine dveh metrov (V DIVJINI ZRASTE TUDI DO 16 m !!!). Liste, ki jih kasneje posušijo, pobirajo trikrat letno: aprila, v začetku poletja in nato še sredi jeseni. V posebnih velikih košarah liste znosijo v »obdelovalnice«, ki so po navadi v bližini plantaž.

GLEDE NA POSTOPEK OBDELAVE (oksidacija listov – fermentacija) ločimo štiri glavne vrste čaja:

  • ZELENI ČAJ – SUŠENI LISTI ČAJEVCA (listi ostanejo nedotaknjeni – zdravilnih učinkovin je NAJVEČ)
  • ČRNI ČAJ – DOBIJO S FERMENTACIJO - oksidacijo ZELENEGA ČAJA (zdravilni učinki se manjšajo – kofeina je največ)
  • BELI ČAJ - izdelan iz notranjosti najlepših poparjenih popkov čajevca (zaradi zahtevnosti ročnega dela spada v visok cenovni razred)
  • RDEČI (oolong) ČAJ – DELNA FERMENTACIJA (polfermentacija) ZELENEGA ČAJA (vsebuje več teina kot zeleni čaj in manj kot črni)

Listi čajevca začnejo (če jih po trganju ne posušijo hitro) veneti, oksidirati in ravno zato so zraven velik plantaž čaja VEDNO tudi »obdelovalnice« - prostori namenjeni predelavi, shranjevanju.

 

 

Med obdelavo razpada klorofil, sproščajo pa se tanini, ki dajejo učinek poživila.

Vrste, poleg časa obiranja in vrsto obdelave, razdelimo tudi glede na področje rasti (država, nadmorska višina, kakovost oz. sestava tal, vremenske razmere). Vsi elementi so ključni za posamezno vrsto čaja oz dajejo posameznemu čaju lastno noto, da se razlikuje od ostalih čajev.

ZDRAVILNI UČINKI ZELENEGA ČAJA

Že pred tisočletji so vzhodnjaški učenjaki verjeli v zdravilno moč zelenega čaja. Z njim so gasili žejo, uravnavali prebavo, zdravili različne ledvične bolezni in ostrili vid.

Skoraj toliko, kot je različnih vrst zelenega čaja, toliko je ZDRAVILNIH UČINKOVIN, ki nam jih nudi ta zelena rastlina. V zadnjih desetletjih je bil predmet številnih znanstvenih in medicinskih raziskav – hoteli so ugotoviti, ali je dolgoročna uporaba res tako koristna za zdravje.

IN KAJ SO UGOTOVILI?

Zdravilni učinki zelenega čaja so rezultat številnih zdravilnih sestavin, ki jih vsebuje:

  • POLIFENOLI; v čaju je 25 različnih polifenolov - med njimi katehini, ki imajo veliko antioksidativno moč.
  • FLAVONOIDI; vplivajo na preprečevanje bolezni srca in ožilja, pozitivno vplivajo na absorbcijo vitamina C v telesu
  • EPIGALOKATEHIN GALAT (EGCG); antioksidant
  • ČRESLOVNE (TANIN); vplivajo ZAVIRALNO na prebavo kofeina v čaju zato se le ta sprošča v krvni obtok postopno
  • KOFEIN; daje čaju poživljajoč učinek. Zaradi postopnega sproščanja njegov poživljajoči učinek traja dlje.
  • TEANIN; aminokislina z nasprotno delujočim učinkom kot kofein - ima pomirjajoč učinek ter daje zelenem čaju prijetno aromo.
  • VITAMINI; B kompleks (ugodno vplivajo na umske sposobnosti, krepijo živčevje, pospešujejo presnovo in razstrupljajo telo), vitamin C ( deluje antioksidativno - krepi imunski sistem), vitamin A, E, D
  • MINERALI; krom, magnezij, selen, cink, kalij, kalcij

VSEBNOSTI NEKATETRIH POMEMBNIH SESTAVIN V ČAJU:

  • VODA 6 %
  • KOFEIN do 5 %
  • ČRESLOVINE 25 %
  • BELJAKOVINE 30 %
  • MAŠČOBE do 5 %
  • KALCIJ do 1 %
  • FOSFOR do 0.4 %
  • KALIJ 3 %

Posebej pa je potrebno izpostaviti spojino EGCG, za katero velja, da je zaslužna za VEČ KOT 30% ANTIOKSIDATIVNEGA potenciala zelenega čaja. In prav zaradi te sestavine, je zeleni čaj znan tudi po tem, da redno uživanje ZMANJŠUJE MOŽNOST RAKAVIH OBOLENJ.

PRI SVOJEM BOJU S PROSTIMI RADIKALI JE EGCG TUDI DO 100 – krat MOČNEJŠI OD VITAMINA C in 25 KRAT MOČNEJŠI OD VITAMINA E!!

ZELENI ČAJ VSEBUJE 3 krat VEČ EGCG kot ČRNI ČAJ

EGCG nevtralizira proste radikale – JIM PREPREČI, DA BI POVZROČILI GENSKE MUTACIJE (spremembe DNA v celicah), preventivno deluje proti srčno - žilnim boleznim, hkrati pa spodbuja termogenezo in je zaradi tega zelo primeren dodatek pri izgubljanju odvečnih kilogramov.


BIO – SYNERGY Matcha ZELENI ČAJ V PRAHU VSEBUJE okoli 10 krat VEČ POLIFENOLOV, KLOROFILA, VITAMINOV IN MINERALOV kot navadni zeleni čaj. GLAVNI antioksidant v izdelku je EGCG in je zato primeren izdelek za vse, ki želite ostati zdravi ali izgubiti odvečne kilograme.

OSTALI POMEMBNI ZDRAVILNI UČINKI:

  • UČINKUJE PROTIBAKTERIJSKO (vnetja dihal, vnetja ušes, angine) IN PROTIVIRUSNO (herpes, gripa)
  • ZMANJŠUJE POJAV DIABETESA
  • ZMANJŠUJE VISOK KRVNI TLAK in ga ohranja normalnega
  • POMAGA PRI UTRJEVANJU IN OHRANJANJU SPOMINA (Alzheimerjeva bolezen)
  • PREPREČUJE POŠKODBE V MOŽGANIH (Parkinsonova bolezen)
  • ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA ARTRITIS
  • LAJŠA ALERGIJE IN PREPREČUJE NJIHOV PONOVNI NASTANEK
  • PRIPOMORE PRI HUJŠANJU
  • ZAVIRA RAZVOJ BAKTERIJ V USTNI VOTLINI (zobna gniloba)
  • KREPI IMUNSKI SISTEM

ZAKAJ ZELENI ČAJ POMAGA PRI HUJŠANJU??

EGCG v kombinaciji s kofeinom na dan pospeši presnovne procese za kar 4 odstotke in to neodvisno od aktivnosti. Po domače – potrošili boste do 4% več kalorij, tudi brez spremembe načina prehranjevanja ali povečanja telesne aktivnosti. Če pa spremenite prehrano in dodate še gibanje – BUM :-)

Pri hujšanju je zelo pomembno, da je raven krvnega sladkorja čim nižja oziroma čim bolj konstantna. Pitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega pa ostane znižan tudi po zaužitju obroka. Hrani namreč zmanjša t. i. glikemični indeks za kar dobrih 20 odstotkov!!

 

OSEBE, KI redno PIJEJO ZELENI ČAJ, NA DAN DODATNO PORABIJO KAR 70 kCal!!

POMEMBNO pa je vedeti, da je ravno zaradi vseh čreslovin ZELENI ČAJ izjemno trpkega okusa. Ljudje, ki imajo občutljiv želodec zato pogosto tožijo, da po že po skodelici zelenega čaja v želodcu čutijo težo. Angleži so ravno iz tega razloga začeli skodelici čaja dodajati mleko. Kombinacija na želodec ne deluje tako »težko«. Ker pa vse več ljudi iz različnih razlogov mleka NE UŽIVA, se predlaga uživanje zelenega čaja v obliki prehranskega dodatka. PREHRANSKI DODATKE vsebuje tudi minimalno vsebnost kofeina – tudi če kapsulo vzamemo pred večernim treningom ne bomo cele noči prebedeli. :-)

KOMBINACIJA ACAI JAGOD in ZELENEGA ČAJA zaščita imunskega sistema, kurjenje odvečne maščobe, zaviranje apetita, DVIG ENERGIJE, izboljšanje počutja. :-)

Vsaj 3 skodelice zelenega čaja na dan bi morali spiti, da bi dosegli čim več zgoraj napisanih zdravilnih učinkovin. Ker pa nam iz različnih razlogov (že sama priprava čaja je kar zahtevna in zanjo potrebujemo malo več časa) to vedno ne uspeva, predlagamo uživanje primernega prehranskega dodatka. Pišite nam in z veseljem vam svetujemo. :-)