Skrivnosti zelenega čaja

Zgodovina

Zeleni čaj in njegova zdravilna moč segata že več kot 4000 let nazaj. Ena izmed legend pravi, da naj bi ga po pomoti izumil kitajski cesar Shen Nung (zelo znan znanstvenik in zdravilec tistega časa). Nekega poletnega vročega dne se je sproščal na svojem vrtu in kar naenkrat mu je vetrič ponesel list bližnjega grma v skodelico zavrele vode. Ta grm je bil čajevec. Zapeljivi vonj zvarka ga je premamil in v zaslugi cesarja se je rodila nova zdravilna pijača.

Mitov v legendi je kar nekaj – skoraj toliko kolikor je država na Vzhodu, ki so znane po pridelovanju zelenega čaja (Šrilanka, Indija, Japonska, Indonezija, Tanzanija, Malezija…).

Za nas je najpomembnejše leto 1610, takrat so NIZOZEMCI ta ZELENI ZAKLAD pripeljali v Evropo.

CAMELLIA SINENSIS - ČAJEVEC

Čajevec je zimzelena grmičasta rastlina, ki (zaradi obrezovanja) ne presega višine dveh metrov (V DIVJINI ZRASTE TUDI DO 16 m !!!). Liste, ki jih pozneje posušijo, pobirajo trikrat letno: aprila, v začetku poletja in nato še sredi jeseni. V posebnih velikih košarah liste znosijo v »obdelovalnice«, ki so po navadi v bližini plantaž.

GLEDE NA POSTOPEK OBDELAVE (oksidacija listov – fermentacija) ločimo štiri glavne vrste čaja:

  • ZELENI ČAJ – SUŠENI LISTI ČAJEVCA (listi ostanejo nedotaknjeni – zdravilnih učinkovin je NAJVEČ)
  • ČRNI ČAJ – DOBIJO S FERMENTACIJO - oksidacijo ZELENEGA ČAJA (zdravilni učinki se manjšajo – kofeina je največ)
  • BELI ČAJ - izdelan iz notranjosti najlepših poparjenih popkov čajevca (zaradi zahtevnosti ročnega dela spada v visok cenovni razred)
  • RDEČI (oolong) ČAJ – DELNA FERMENTACIJA (polfermentacija) ZELENEGA ČAJA (vsebuje več teina kot zeleni čaj in manj kot črni)

Listi čajevca začnejo (če jih po trgu ne posušijo hitro) veneti, oksidirati in ravno zato zraven velik plantaž čaja VEDNO tudi »obdelovalnice« - prostori namenjeni predelavi, shranjevanju.

Med obdelavo razpada klorofil, sproščajo pa se tanini, ki dajejo učinek poživela.

Vrste, poleg časa obiranja in vrste obdelave, razdelimo tudi glede na področje rasti (država, nadmorska višina, kakovost oz. sestava tal, vremenske razmere). Vsi elementi, ki so ključni za posamezno vrsto čaja oz. dajejo posameznemu čaju lastno noto, da se razlikuje od ostalih čajev.

ZDRAVILNI UČINKI ZELENEGA ČAJA

Že pred tisočletji so vzhodnjaški učenjaki verjeli v zdravilno moč zelenega čaja. Z njim so gasili žejo, uravnavali prebavo, zdravili različne ledvične bolezni in ostrili vid.

Skoraj toliko, kot je drugačna vrsta zelenega čaja, toliko je ZDRAVILNIH UČINKOVIN, ki nam jih nudi ta zelena rastlina. V zadnjih desetletjih je bil predmet številnih znanstvenih in medicinskih raziskav – hoteli so ugotoviti, ali je dolgoročna uporaba res tako koristna za zdravje.

IN KAJ SO UGOTOVILI?

Zdravilni učinki zelenega čaja kot rezultat številnih zdravilnih sestavin, ki vsebujejo:

  • POLIFENOLI; v čaju je 25 različnih polifenolov - med njimi katehini, ki imajo veliko antioksidativno moč.
  • FLAVONOIDI; vpliva na preprečevanje bolezni srca in ožilja, pozitivno vpliva na absorpcijo vitamina C v telesu
  • EPIGALOKATEHIN GALAT (EGCG); antioksidant
  • ČRESLOVNE (TANIN); spreminjanje ZAVIRALNO na prebavo kofeina v čaju, zato se le ta sprošča v krvni obtok postopno
  • KOFEIN; daje čaju poživljajoč učinek. Zaradi postopnega sproščanja njegov poživljajoči učinek traja dlje.
  • TEANIN; aminokislina z nasprotno delujočim učinkom kot kofein - ima pomirjajoč učinek ter daje zelenemu čaju prijetno aromo.
  • VITAMINI; B kompleks (ugodno vpliva na umske sposobnosti, krepi živčevje, pospešuje presnovo in razstrupljanje telesa), vitamin C (deluje antioksidativno - krepi imunski sistem), vitamin A, E, D
  • MINERALI; krom, magnezij, selen, cink, kalij, kalcij

VSEBNOSTI NEKATETRIH POMEMBNIH SESTAVIN V ČAJU:

  • VODA 6 %
  • KOFEIN do 5 %
  • ČRESLOVINE 25 %
  • BELJAKOVINE 30 %
  • MAŠČOBE do 5 %
  • KALCIJ do 1 %
  • FOSFOR do 0,4 %
  • KALIJ 3 %

Posebej pa je potrebno izpostaviti spojino EGCG, za katero velja, da je zaslužna za VEČ KOT 30% ANTIOKSIDATIVNEGA potenciala zelenega čaja. In prav zaradi te sestavine je zeleni čaj znan tudi po tem, da redno uživa ZMANJŠUJE MOŽNOST RAKAVIH OBOLENJ.

PRI SVOJEM BOJU S PROSTIMI RADIKALI JE EGCG TUDI DO 100 – krat MOČNEJŠI OD VITAMINA C in 25 KRAT MOČNEJŠI OD VITAMINA E!!

ZELENI ČAJ VSEBUJE 3 krat VEČ EGCG kot ČRNI ČAJ

EGCG nevtralizira proste radikale – JIM PREPREČI, DA BI POVZROČIL GENSKE MUTACIJE (spremembe DNA v celicah), deluje preventivno proti srčno - žilnim boleznim, hkrati pa spodbuja termogenezo in je zaradi tega zelo primeren dodatek pri izgubi odvečnih kilogramov.


BIO – SINERGIJA Matcha ZELENI ČAJ V PRAHU VSEBUJE okoli 10 krat VEČ POLIFENOLOV, KLOROFILA, VITAMINOV IN MINERALOV kot navadni zeleni čaj. GLAVNI antioksidant v izdelku je EGCG in je zato primeren izdelek za vse, ki želite ostati zdravi ali izgubiti več kilogramov.

OSTALI POMEMBNI ZDRAVILNI UČINKI:

  • UČINKUJE PROTIBAKTERIJSKO (vnetja dihal, vnetja ušes, angina) IN PROTIVIRUSNO (herpes, gripa)
  • ZMANJŠUJE POJAV DIABETEZA
  • ZMANJŠUJE VISOK KRVNI TLAK in ga ohranja normalnega
  • POMAGA PRI UTRJEVANJU IN OHRANJANJU SPOMINA (Alzheimerjeva bolezen)
  • PREPREČUJE POŠKODBE V MOŽGANIH (Parkinsonova bolezen)
  • ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA ARTRITIS
  • LAJŠA ALERGIJE IN PREPREČUJE NJIHOV PONOVNI NASTANEK
  • PRIPOMORE PRI HUJŠANJU
  • ZAVIRA RAZVOJ BAKTERIJ V USTNI VOTLINI (zobna gniloba)
  • KREPI IMUNSKI SISTEM

ZAKAJ ZELENI ČAJ POMAGA PRI HUJŠANJU??

EGCG v kombinaciji s kofeinom na dan pospeši presnovne procese za kar 4 odstotke in neodvisno od aktivnosti. Po domače – porabili boste do 4 % več kalorij, tudi brez sprememb načina ohranjanja ali povečanja telesne aktivnosti. Če pa spremenite prehrano in dodate še gibanje – BUM :-)

Pri hujšanju je zelo pomembno, da je raven krvnega sladkorja čim nižja oziroma čim bolj konstantna. Pitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega pa ostane znižan tudi po zaužitju obroka. Hrani namreč zmanjša ti glikemični indeks za kar dobrih 20 uporabnikov!!

OSEBE, KI REDNO PIJEJO ZELENI ČAJ, NA DAN DODATNO PORABIJO KAR 70 kCal!!

POMEMBNO pa je vedeti, da je ravno zaradi vseh čreslovin ZELENI ČAJ izjemno trpkega okusa. Ljudje, ki imajo odziv želodca, zato pogosto tožijo, da po že po skodelici zelenega čaja v želodcu čutijo težo. Angleži tako ravno iz tega razloga začeli skodelico čaja dodajati mleko. Kombinacija na želodec ne deluje tako »težko«. Ker pa vse več ljudi iz različnih razlogov mleka NE UŽIVA, se predlaga uživanje zelenega čaja v obliki prehranskega dodatka. PREHRANSKI DODATKE vsebujejo tudi minimalno vsebnost kofeina – tudi če kapsulo vzamemo pred večernim treningom, ne bomo cele noči prebedeli. :-)

KOMBINACIJA ACAI JAGOD in ZELENA ČAJA zaščita imunskega sistema, kurjenje odvečne maščobe, ohranjanje apetita, DVIG ENERGIJE, izboljšanje počutja. :-)

Vsaj 3 skodelice zelenega čaja na dan bi morali piti, da bi dosegli čim več zgoraj navedenih zdravilnih učinkovin. Ker pa nam iz različnih razlogov (že sama priprava čaja je kar zahtevana in zanjo potrebujemo malo več časa) vedno ne uspeva, predlagamo uživanje primernega prehranskega dodatka. Pišite nam in z veseljem vam svetujemo. :-)